Logo lakes5d.jpg

Klub / Aktiviteter
Lakes 5 Days 2018.

I Lakes District, en nationalpark i det nordvestlige England tæt på Scotland, blev der afholdt Lakes 5-Days, et 5-dages orienteringsløb i perioden 29. juli til 3. august.

Kontrasten til danske forhold er stor, og i år var ikke mindst vejrforholdene noget forskellig fra Danmark. I dagene før vores rejse til England havde vi omkring 30 grader, så det var lidt af en omstilling at vænne sig til regnvejr og ca. 15 grader.

   

Der var ca. 1700 deltagere til årets Lakes 5 Days, heriblant 16 danskere. Vi fik alle en fantastisk oplevelse med 5 meget forskellige terræner. I England går de meget op i sikkerhed, så når man løber i sådanne terræner, er det obligatorisk at medbringe en fløjte, så man kan tilkalde hjælp, skulle man komme til skade. Når det regner, som på 1. dagen er det desuden obligatorisk at have en regn- og vindtæt jakke på. Både fløjte og jakke bliver tjekket på vej til start.

Day 1: Som nævnt var det køligt og regnfuldt og specielt på 1. dag var der kraftig heldagsregn, som bestemt ikke gjorde orienteringen i det fremmedartede terræn lettere. 1. etape blev løbet i Silver Howe med stævneplads i Grasmere, hvorfra der var 2,4 km med 240 m stigning til starten ad en lille sti, og fra mål var det samme vej ned ad igen til brik aflæsning, men nu var den lille sti nærmest blevet en flod. Terrænet var helt fantastisk, selv om det til tider kneb med overblikket pga. regn og tåge. Området er helt åbent med lidt højt græs og lidt bregner hist og her. Kortet burde jo så være lyst gult for åbent land med grov undervegetation, men for at øge læsbarheden og spare blæk var det hvidt, som for åben skov. Jeg havde et godt løb, bortset fra et langstræk, hvor jeg blev noget usikker på, hvor langt jeg var nået, men tidstabet blev ikke så stort, og jeg endte på en meget tilfredsstillende 2. plads i klassen M70L.

Day 2: Området mindede lidt og om terrænet på 1. dag, blot mere stejlt og med klipper, men helt åbent og uden et eneste træ. Igen var der langt til start, 2,5 km med 280 m stigning men uden regn og lidt kortere ned fra mål til stævnepladsen. Et meget udfordrende terræn både fysisk (220 m stigning på en 4,4 km bane) og orienteringsmæssigt. Jeg lykkedes meget godt, bortset fra et par mindre bom, og endte på 3. pladsen.


Typisk terræn til Lakes 5 Days

Day 3: Tredje dags terræn var helt anderledes med en masse helt tæt skov men også med nogle gule områder med lyng og blåbær, der var vanskeligt at løbe i. I det grønne var der meget stejlt men med store skovveje, hvor man kunne løbe rundt, så man til dels kunne undgå de værste kurver. En enkelt post drillede lidt, men ellers havde jeg et OK løb og blev nr. 2.

Rest Day: På hviledagen var der tilbud om by orienteringsløb i Ulverston. Det var ikke det mest spændende byløb, men en dejlig afveksling fra de stejle bakker i "skov" løbene. Der var ikke normal klasse inddeling; man kunne tilmelde sig hvilken som helst bane efter lyst og formåen. Jeg løb i klassen "Green Men", hvor der var alle aldersklasser fra M21 til en enkelt i M80.

Day 4: 4. dag blev vi udsat for endnu et helt andet terræn. Det gule var igen tegnet helt hvidt; der var ikke så store stigninger og kurvebilledet bestod mest af en masse støre og mindre lavninger. Der var ikke rigtigt noget at orientere efter andet end kompasset, og det var jeg ikke helt godt til, jeg ramte i alt fald ikke posterne hver gang og endte på 9. pladsen.


Måske var det pga. vejret, men løberne blev ved deres biler; ingen klubber samledes på stævnepladsen

Day 5: Sidste var så endnu et anderledes terræn med et meget detaljeret kurvebillede og en masse klipper. Kortet var også i 1:7500, så det var lettere at læse detaljerne. Jeg havde problemer med et enkelt stræk, men mange af mine konkurrenter havde også problemer, så jeg blev igen nr. 2. Sammenlagt efter de 5 løb blev jeg også nr. 2; et meget tilfredsstildene resultat i det fremmedartede terræn. Jette blev sammelangt nr 6 i klassen W60S.


Janne på podiet ved præmieuddelingen

Tilsyneladende er der 4 år mellem hver gang der er Lakes 5 Days, så næste gang er desværre nok først i 2022.

Der er mere på hjemmesiden for Lakes 5 Days

Kort og vejvalg kan ses i O-kortmappen

Janne


okroskilde@okr.dk     Bjældevej 20, 4000 Roskilde         webteam@okr.dk     8. august 2018