Logo 10mila19_top

Klub / Aktiviteter

















OK Roskilde til Tiomila

Tiomila, verdens næstestørste stafet kun overgået i antal deltagere af Jukola i Finland, var i år rykket sydpå til Skåne, så det, for danske klubber, var en overkommelig rejse for at deltage. Tiomila er en stor stafet, med ikke mindre end 315 tilmeldte hold af 10 løbere. Men herudover var der en ungdomsstafet med 294 hold af 4 deltagere og en damestafet med 347 hold af 5 deltagere. Navnet Tiomila kommer af, at stafetten er på omkring 10 mil eller 100 km, i år var den ca. 108 km med baner fra ca. 5 km til ca. 18 km. I år var OK Roskilde med, for første gang siden 2010, og herunder er lidt af de enkelte løberes oplevelser.

tio6.jpg
Høje forventninger i bilen på vej til 10-Mila

1. tur, 12,0 km: Kent Pihl, start kl. 20:30, mål ca. 23.21.
En historie om at starte først.
I nattens skumring lige før start kunne jeg konstatere, at jeg var den eneste med læsebriller. Det må give en fordel med et knivskarpt syn på kortet, tænkte jeg. Desværre skulle det vise sig at blive kraftigt regnvejr, så den holdt ikke. Jeg må erkende, at eliten løber lidt stærkere end jeg gør. Det tog ikke lang tid, førend jeg var helt alene i den mørke regnfulde skov. Et par små og store bom i starten gjorde det ikke bedre. Så jeg trissede rundt i skoven i mit eget tempo og sluttede af med endnu et par gevaldige bom. Nu håber jeg kvoten for store bom er opfyldt for i år.
10MILA er en oplevelse værd. En stævneplads med speakning, live tv fra skoven og live tracking på storskærm. Det bliver ikke bedre. Så, hvis du får tilbuddet om at deltage, så er det bare om at slå til. De fleste løbere kommer hjem fra skoven i live.

tio7.jpg
Velkommen til 10-Mila

2. tur, 11,6 km: Hanne Fogh, start ca. 23.21, mål ca. 02:15.
Lidt i halvtolv og pludselig kunne jeg genkende Kent Pihls dannebrogsfarvede O-dragt ovre i skovbrynet. For få minutter siden styrtede det skybrudsagtigt ned over stævnepladsen, men nu holdt regnen heldigvis en lille "kunstpause", og her kom han og trykkede et kæmpekort i lappen på mig: "God tur!".
I starten havde jeg problemer med at indstille de vrangvillige kontaktlinseøjne på mørket, den knoklede skovbund og kortets superfine streger, som var nødvendige for detaljerigdommen, men som osse gav kortet et vist "1:15000-udtryk."
På forhånd havde jeg en forventning om, at det kunne blive en stor udfordring, at holde sine egne vejvalg og kompasretninger i påvirkningen fra mange andre lygter omkring én. Men allerede som første tur skred frem, stod det klart, at dette ikke var nogen "slatten", dansk "Midgaardsorm" for hyggehold.
Det her var vel faktisk VM i stafet for klubhold!!! Smækre, unge, toptrænede fyre i lange tog gennem terrænet - Her holdt forældregenerationen sig fortrinsvis til de åbne baner og så til tilskuerpladserne - Og så var der lige de dér færre "sjove" hold...(Ikke sikkert at nogen andre end OKR, f.eks, kunne præstere hele to (smækre!) H 70-løbere).
Så altså, det gik op for mig, at jeg ville få mine hedeste ønsker opfyldt, nemlig: "Hele skoven for mig selv"! Over 11.6, utroligt varierede, kilometer natligt, svensk vildnis. Et tidligt langstræk på 2,5 kilometer, hvor det udenomsvejvalg jeg fik stykket sammen blandt andet sendte mig ind igennem "Emil fra Lønnebergs gårdsplads", ud over overdrevsmarkerne på den anden side, og ind i skoven igen, ad den smalle (dydens-?) sti, "bevogtet" på begge sider af eventyrligt tykke og høje stendiger...Havde ikke overrasket mig, hvis en piberygende Gandalf pludselig havde materialiseret sig bag en tågebanke...
Alt gik faktisk ganske fornuftigt, lige indtil post 19. Herfra var der 2 kilometer og 5 poster hjem, men hvilke: Vi skulle nu rigtigt op og finorientere på den stenoverstrøede klippeknold, som lå lige nordøst for stævnepladsen. Efter 2 timer i skoven, gennemblødt men med tom tank og en samling hjerneceller, som nu ikke rigtig længere gad andet end at gå i vejen for hinanden, "tågede" jeg rundt i endnu 48 minutter, inden jeg endelig kunne sende John Tripax afsted, med hans kæmpekort.
10 minutter efter målgang gik natlampen ud... Aldrig har den - eller jeg - prøvet mage til natløb!
Rigtig hyggelige snakke i klubteltet blev det osse til. "Min" Kim, fik ventet og snakket meget den nat.

3. tur, 6,1 km: John Tripax, start ca. 02.15, mål ca. 05:12.
Efter holdets forventede km. tider havde jeg forventet / håbet at skulle starte på 3. etape kl. ca. 24.
Det gik desværre ikke sådan. Jeg kom i skoven kl. ca. 2.15.
Belært af de første to løberes km. tider og live-videoer og track på storskærme med et meget stenet, og svært overskueligt terræn med masser af kvas i bunden og få holdepunkter, besluttede jeg mig til at løbe langsomt og sikkert.
Kom til post 7 med kun et enkelt mindre bum. Kom tæt på post 8, efter 4550 m, 1050 m før mål på 1.37.
Posten lå i meget lille slugt mellem 2 små klipper omgivet af utallige store og små sten på kortet og mange ekstra i terrænet. Tæt ved et dige, dog uden holdepunkt, og det burde være ret let, men pga. ret tæt vegetation med dårlig sigtbarhed, umulig at finde. Track viser, jeg med 5 forskellige udgangspunkter og utallige ”angrebsforsøg” var meget tæt på mange gange.
Opgav efter 70 min eftersøgning og løb i mål, hvor Allan havde ventet længe pga. mine første rimelig gode stræktider.
Hanne havde på 2. turen en post i samme område; hun havde set min flere gange inden hun fandt sin, og jeg havde set hendes flere gange.

  tio5.jpg
Beviset på Johns manglende poster
 

tio8.jpg
Teltet er slået op og klar til overnatning

4. tur, 17,8 km: Allan Søgaard, start ca. 05.12, mål ca. 08:15.
Langa Natten. Havde forinden estimeret jeg skulle starte kl. 1:30, men kl. blev ca 5:30, så jeg var godt træt og kold efter 4 timers "opvarmning".
Startede direkte ud mod den mest stygge del af skoven, og efter 100 m var det sumpet, tæt og stenet. Stor bakke med masser af store sten og mega ujævnt. Var oppe og klatre på klynger af kæmpe sten halvvejs til post 1! Nu forstod jeg hvorfor de første 3 ture havde taget så lang tid.
Fik posterne fint med få fejl, men så kom stræk 6-7: Det vildeste langstræk jeg nogensinde har løbet, og ingen oplagte udenoms-vejvalg, andet end noget længere løbeture. På tværs af hele kortet. Gik fint med 2 holde-punkter, og efter 44 min ankom til post 7, og det var næsten lyst. Løb mutters alene helt til post 18.
Dejligt at nå i mål 30 min inden efter-starten og sende Tobias afsted, samt at finde ud af at jeg overhalede den svensker der startede 25 min før mig. Ialt blev det til 23 km!

tio3.jpg
Endelig fremme var humøret stadig højt

5. tur, 11,0 km: Tobias Frich, start ca. 08.15, mål ca. 10:14.
Det var nogle af de helt støvede løbesko, der blev hevet frem fra skabet til holdets 5. tur, der deltog som det helt tynde øl i kraft af et sent afbud. De første 4 ture havde forvandlet min nat/gry-tur til en ren dagstur, hvilket det var svært at være rigtig ked af, det flotte landskab og svære terræn taget i betragtning - og så at mit sidste natløb var omkring år 2010.
Benene holdt hele vejen rundt og orienteringen bød kun må lidt småbom og svaj ind til posterne, hvilket jeg var helt fint tilfreds med. Det lykkedes desværre ikke at komme i mål tids nok til at få sendt 6. turen afsted, da efterstarten gik en god halv time efter jeg selv var startet på mine 11 km, så det må jeg have til gode til næste gang.

tio1.jpg
Den store hal med storskærm, hvor slagets gang kunne følges

6. tur, 10,1 km: Jan Frederiksen, efterstart 09.10, mål ca. 11:09.
Efter et hårdt benarbejde, fik John T stampet et enkelt hold samme til 10MILA, og selvom jeg egentlig havde takket nej til at løbe andet end "dagslysløb", overtalte John mig alligevel til at løbe tur 6, for det blev sikkert en gry/morgentur, som han udtrykte det. Jeg kørte sammen med Allan, Adam og Janne derop, og vi fik slået Allans fine overnatningstelt op ca. 1 km fra stævnepladsen. Så var det afsted til stævnepladsen for at mødes med Kent, Tobias og JohnT. Der var lavet ny tidsplan, for hvor lang tid vi skulle være ude, og for mig så det nu ud til at blive en gry/morgentur ... men det var jo rigtigt gråvejr og småregn, så det kunne blive udfordrende nok.
Som det kan læses fra turløberne før mig, så tog ting tid og for nogen rigtig lang tid, så det blev efterhånden ret sikkert, at jeg røg i "omstart" (efterstart), hvorfor jeg endte med at få en forholdsvis god nats søvn og var derfor forholdsvis frisk og veludhvilet til omstarten kl. 09.10....sammen med mange tur 7, 8 og 9 løbere.
Jeg blev glad for, at jeg ikke nåede ud på en nat/gry/morgentur, det havde også for mig, givet en laaaaang løbstid i skoven. Vi var mange i skoven samtidig, hvilket var rart og betryggende, også selvom vi ikke skulle have de samme poster, så var jeg ikke alene-alene i den store svenske skov ;-) ... De sværeste poster på min tur var sten i tætte tætheder, av hvor var jeg glad for dagslyset til at finde dem. Jeg lavede et enkelt større bum, da jeg sidst på banen lod mig rive med af andre løbere til en post, jeg ikke skulle have, og ikke havde fulgt med og måtte derfor tilbage til sidste sikre udgangspunkt for så at orientere mig frem igen. Endelig lavede jeg et dårligt vejvalg på et langstræk, hvor jeg valgte at gå lige på og endte med at gå/kravle over store sten mv. ud til en stor sti, som jeg kunne have løbet på hele vejen, hvis jeg fra start have valgt et længere og sikrere vejvalg.
I mål glad og tilfreds med løbet i øvrigt og en spændende lang tur i de svenske skove. Banen var 10,1, blev til 12,6 og jeg var ude i små 2 timer - ikke en super hurtig tid. I klubteltet på stævnepladsen, havde vores eneste "fremmede" løber på holdet, Hanne Fogh, disket op med diverse gufting til efter målgang; madbrød, lækker kage og konditormums TAK TIL HANNE. Jeg kunne godt overtales til at tage med en anden god gang .. når stævnet igen afvikles indenfor et par timers kørsel fra Roskilde og løbe en tur .. i dagslys.

tio4.jpg
Stævnepladsen, også med storskærm

7. tur, 8,6 km: Janne Brunstedt, efterstart 09.10, mål ca. 10:43.
Det er ca. 40 år siden jeg sidst deltog i Tiomila, og det var igen en stor oplevelse. Der er ændret meget på de 40 år, bl.a. elektronisk tidstagning, storskærm på stævnepladsen, online resultatformidling, og alligevel meget det samme, løbet i skoven og stemningen på stævnepladsen, der følges med i hvordan løberne og holdet klarer sig. På forhånd havde jeg håbet på lige at undgå efterstarten, men som nævnt ovenfor, så gik det hele lidt langsommere end forventet. Det er selvfølgelig en fordel med efterstart, for så er der mange løbere og stafetfølelse over det. Men 7. tur var gaflet med 5. og 6. tur, som der ikke var mange af, så jeg blev hurtigt ret alene i skoven. Jeg besluttede mig for at tage nogle sikre vejvalg, og det lykkedes mig da også at komme banen rundt uden større bum. Af et skånsk terræn at være, var det svært og udfordrende, og jeg kan godt forstå, at de, der løb natbaner, har haft nogle udfordringer.

tio9.jpg
Stævnepladsen, hvor der er liv hele natten

8. tur, 12,0 km: Mads Svendsen, efterstart 09.10, mål ca. 11:31.
Jeg havde 8. tur på 10-mila. Da jeg skulle til konfirmation dagen før, kunne vi (Frederik og jeg) først tage afsted om morgenen. Afhængig af hvor godt (eller dårligt) de andre gjorde det om natten, havde vi udregnet min starttid til et sted mellem 7 og 9. Jeg endte med at komme afsted kl. 9.
Vi ankom til en stævnepladsen i de tidlige morgentimer. Man mærkede tydeligt at det var en plads som havde holdt sig vågen hele natten.
Selv løbet krævede koncentration og fokus. Skoven var tæt mange steder og fin-orienteringen gav flere gange problemer. jeg satte især tid til ved 3 poster, alle på de sidste 50 meter af strækket, men i øvrigt i 3 meget forskellige situationer: find den rigtige sten, find det rigtige sted i en ensformig og tæt bevokset mose og find den rigtige sprækkedal på en stærkt kuperet bjergside. De våde sten, mange højdemeter og svuppende moser sikrede at ikke kun hjernen var træt efter 14 km - det var benene i dén grad også!
En rigtig flot, udfordrende og sjov tur!

9. tur, 5,2 km: Adam Carlsen, efterstart 09.10, mål ca. 10:15.
Jeg synes at det var ret imponerende at se hvor stort det faktisk var, og hvor svært det faktisk er.
Jeg synes også det var ret sjovt at starte i efterstart og løbe sammen med folk der skal løbe 6.-10. tur.

tio10.jpg
Den fyldte hal ud på morgenen med "sovende" løbere

10. tur, 14,0 km: Frederik Grue-Sørensen, efterstart 09.00, mål ca. 11:19.
Jeg synes det var en spændende oplevelse at være med til Tiomila.
Det var første gang i over 20 år jeg løb i Sverige. Det var første gang jeg fik stukket et kort i A2 format i hånden, og det var første gang i meget lang tid, jeg skulle løbe så lang en bane (14 km).
Da Mads og jeg ankom til stævnepladsen tidligt på morgenen, var jeg inde i hallen og kigge mig omkring. Der var en gigantisk storskærm med live-tv fra løbet, og nedenfor den lå en masse løbere pakket ind i deres soveposer og prøvede at få lidt søvn, i mens resten af hallen summede af aktivitet.
Man kunne godt fornemme at der var sket meget i løbet af natten, og at afgørelsen i toppen var lige oppe over.
Jeg startede i efterstart kl 9, sammen med et ret stort felt af løbere. Det var sjovt at prøve, og udløbet mod startpunktet var langt og smalt, og der blev løbet stærkt. Det føltes som om, der gik flere minutter før jeg fandt startpunktet på det store kort (A2 format).
Selve løbet gik godt. Selvom der var rigtig mange ude på samme (gaflede) bane, forsøgte jeg at løbe mit eget løb hele vejen, og lavede ingen nævneværdige bom - og det var en fornøjelse at løbe i det specielle terræn. Jeg havde glemt hvor store stenene i Sverige er.

Alt i alt: Vi løb de godt 100 km på 22 timer og 11 min. Vinderholdet IFK Göteborg brugte 11 timer og 3 min., men de er jo også eliteløbere på et andet niveau end os. For os var det alligevel en fed, stor oplevelse.

Kort med baner og vejvalg kan ses i O-kortmappen og/eller Livelox.

10Mila holdet


okroskilde@okr.dk     Bjældevej 20, 4000 Roskilde         webteam@okr.dk     14. maj 2019