Logo Natcup

Klub / Aktiviteter

















Råd omkring pandelamper

Marts 2020
Sakset fra FIF´s hjemmeside med tilladelse af Chris Bagge. Enkelte rettelser.

Natløbs sæsonen er nu overstået, men der kommer jo uden tvivl en ny sæson.
Hvis I, i løbet af sommeren skulle ønske jer noget, f. eks i fødselsdagsgave, var en god pandelygte måske en ide.

Hvad skal jeg købe?

Det er svært at svare på. Det afhænger meget af ambitionsniveau.
Du skal vælge en lampe med genopladeligt batteri. Det er nemmest med en lampe hvor det hele er ”på hovedet”. Hvis lamperne bliver kraftige og dermed batterierne store skal batteriet i en batterisele/rygsæk og det er besværligt. Hvis du vil løbe udenfor stierne (mellemsvær) bør du have en lampe på mindst 300 lumen.
I øvrigt anbefales mindst 500 lumen.

Børn anbefales en lygte med batteri i nakken.

Hvor meget betyder lysstyrken?

Den samlede lysmængde fra en lampe udtrykkes i lumen. Øjet kan håndtere et meget stor variation i lys. Derfor er skal der ca. en halvering af lysstyrken til for at øjet reelt kan se forskel. Det er, for mange lamper muligt at regulere lysstyrken. Hvis du halverer lysstyrken fordobles tiden den kan lyse.

Hvordan behandler jeg mit batteri?

Li-Ion har det bedst når de er ca. halvt opladet og opbevares køligt. Når lampen ikke skal bruges i længere tid så lad den fuldt op. Tænd den derefter i ca. 15 min, sluk den, tag stikket til batteriet ud og læg den gerne køligt men frostfrit. Så lever batteriet længe.

Hvor meget må jeg bruge mit batteri?

Et Li-Ion batteri har en indbygget beskyttelse mod at blive helt afladet. De tåler det ikke. Hvis man aflader dem meget slider det kraftigt på batteriet. Hvis man vil have batteriet til at holde længe skal man kun bruge det 30 %. D.v.s. hvis man normalt løber i en time, skal batteriet være så stort at det kan holde til i 2 til 3 timer. Hvis du bruger dit batteri fuldt ud ”dør” det ret hurtigt.

Hvordan lader jeg mit batteri?

Li-Ion batterier kan godt tåle at ”slat-lades”. Når du kommer hjem så tag stikket til lampen fra og lad dit batteri. Det er vigtigt at fjerne stikket til lampen. Elektronikken i selve lampen bruger strøm, selv om den ikke er tændt. Det er, i modsætning til med de gamle lamper, ikke brug for at batteriet aflades helt in imellem, tvært imod.

Hvorfor holder mit batteri ikke?

Du lader dit batteri op, tester lampen hjemme på bordet, og der kan den sagtens holde i f.eks. halvanden time. Når du så løber i skoven ”går den død”! Alle moderne LED lamper har et problem med varme. De kan ikke tåle at blive varme, og det bliver de hvis de ikke bliver ”luftkølet” (du løber). For at beskytte sig selv skruer lampen automatisk ned for lyset når den bliver varm. Ofte helt ned til omkring 25 % af fuld styrke. Derfor duer skrivebordstesten ikke.

John Tripax


okroskilde@okr.dk     Bjældevej 20, 4000 Roskilde         webteam@okr.dk     23. marts 2020