Logo        OK Roskilde

Træning i kurve-orientering

Rude skov - klik for at se mere af kortet

Den sværeste signatur på kortet er højdekurverne. Det skyldes, at en højdekurve ikke entydigt kan genfindes i terrænet, i modsætning til en grøft eller en sti. Kurverne danner et abstrakt billede af terrænets konturer eller højdeforskelle, og tegnes efter en given ækvidistance (-højdeforskel mellem to tilstødende højdekurver). Den almindeligste ækvidistance i Danmark er 2,5 meter, men i stærkt kuperede terræner anvendes 5 meter.

Hvis man vil lære at bruge at bruge højdekurverne i sin orientering, er der ikke andet for end at sammenholde kurverne på kortet med højdeforskellene i terrænet. Når man har gjort det et par tusinde gange, har man opbygget en forståelse for, hvorledes et kortudsnit vil se ud i virkeligheden og omvendt.

Grunden til, at højdekurverne er fantastisk gode at orientere efter er, at naturens uendelige varition gør, at der er en meget lille risiko for at forveksle to områder = sikkerhed. Desuden er bakker ofte tydelige på lang afstand, så der er mulighed for at være langt fremme med orienteringen.

Der findes ikke nogen eksakt opskrift på at orientere efter højdekurver. Det kræver mest af alt erfaring. Der kan dog gives tips til, hvordan orienteringen kan lettes og forhåbentligt give lidt mere overblik:

  1. Prøv at forenkle kurvebilledet
  2. I stærkt kuperede områder findes markante slugter eller markanter bakketoppe på kortet. Disse vil ofte være meget tydelige i terrænet.

  3. Kig på kortet efter bakkernes højeste punkter.
  4. I mere diffuse områder lokaliseres de højeste punkter, svarende til fuldt omsluttede højdekurver uden yderligere kurver indenfor deres periferi. Herved fornemmes hurtigt, hvad som er oppe og hvad som er nede.

  5. "Blå" signaturer er (næsten) altid nede
  6. Åer løber i slugter og søer, moser og "blød bund" ligger nede i forhold til det omgivende terræn.

  7. Kig efter hældningsstreger
  8. Hældningsstreger vender altid nedad. Afslører ofte, hvor det går opad, og hvor det går nedad i diffuse områder uden markante højdeforskelle.

  9. Kig efter tællekurver
  10. Tællekurver tegnes for hver 5. kurve og giver et fantastisk overblik. Desværre er det ikke alle korttegnere, som husker at tegne disse...

  11. Poster i slugter tages nedefra
  12. Poster på udløbere tages oppefra

Andre "brune" detaljer, som er for små til at tegne som kurver på kortet:

Træningen i Rude skov vil foregå på kurvekort. Det er et kort, hvor alle detaljer på nær kurverne er fjernet. Det gælder her om at se bort fra alt andet i terrænet end højdeforskellen. På den måde lærer man også, at danne sig et overblik over kurvebilledet, selvom der går stier eller andet distraherende på kryds og tværs.

Træningen vil træne sansen for at omsætte højdekurverne på kortet til højdeforskellen i terrænet, og naturligvis også omvendt. Forhåbentligt vil træningen bidrage til forståelsen om, hvor vigtig en del af orienteringen kurverne rent faktisk er.

Troels og Peter


Til forsiden


OK Roskildes emailadresse er: okroskilde@okr.dk
Webredaktør: OKR's webgruppe, email: webgruppen@okr.dk