Logo        OK Roskilde

Helt i højderne -
Tobias vinder krævende løb i Rocky Mountains.

I en højde af 8.500 fod, svarende til næsten 3 km over havet, løb Tobias Midtgaard Frich lørdag den 15. juli en suveræn førsteplads hjem i Colorado, i det traditionelle Beaver Creek løb. I sæsonens hidtil bedste løb slog Tobias de lokale forfølgere med mere end 6 minutter. Førstepræmien på $125 faldt på et tørt sted for Tobias, der efter sommerferien starter på Katedralskolen i Roskilde.

Den tynde luft, varmen og det uhyre krævende terræn betød, at Tobias var en 1 time og 10 minutter om de godt 6 km. Det siger lidt om løbets sværhedsgrad, at alle USA-løberne har specialrygsække med vand. Tobias løb et næsten fejlfrit løb (se kortet). Han valgte fornuftigt nok at tage den med ro i starten, hvor 720 fods stigning skulle overvindes. Siden løb han lige på posterne. Den sidste post lå inde midt i skibyen, og der var endda kræfter til en lille slutspurt til ære for det medlevende publikum. Efter løbet udtalte en træt Tobias: Det var meget anderledes end jeg er vandt til. Over hele banen var der tyk undervegatation, der gik en til livet. Det gjorde fremkommeligheden elendig. Men det var nu sjovt at prøve, og så gik det rigtig godt!

Lillebror Martin Midtgaard Frich (13) havde også et rigtig godt løb på den mellemsvære bane, hvilket rakte til en fjerde plads. Det skal dog nævnes, at alle konkurrenter var voksne ekstrem-atleter. Martin sluttede 2 minutter fra anden pladsen, så der var tæt kamp om placeringerne. Med dette løb og de seneste ugers træning i højder mellem 5 og 12.500 fod melder Martin sig klar til at tage kampen op mod jævnaldrende i hjemlige terræner og højder senere på sommeren.

Sjovt var det, at Beaver Creek løbet blev arrangeret af Dan Nielsen. Han er 3. generations indvandrer med danske oldeforældre, men taler ikke dansk. Orientering er en lille sport i USA. Hverken Dan eller de øvrige arrangører havde f.eks. hørt om WOC 2006. Tobias fik straks en invitation til de åbne Nordamerikanske Mesterskaber, men meldte naturligvis afbud, da de falder sammen med WOC.

Orienteringsløb i USA betragtes som en ekstremsport. I indbydelsen til dette løb blev der endvidere advaret mod bjørne, elge og særligt farlige myrer. Inden løberne sendes afsted, skal de underskrive en erklæring om, at de frafalder alle retskrav mod arrangørerne, hvis skader skulle opstå. Ligeledes fravælger man hjelm og andet beskyttelsesudstyr og hæfter selv for konsekvenserne! Endelig blev alle løbere indskærpet, at de måtte vige langt uden om ryttere og heste, hvis de skulle møde nogen. Tobias og Martin havde trods et dramatisk styrt for Tobias fra post 9 ingen problemer med de nævnte faremomenter. Alt i alt var der dog mange lighedspunkter med et traditionelt orienteringsløb, som vi kender det. Vigtigste forskel konkluderer drengene er helt klart pengepræmien! Sikke en sommerferie-oplevelse!