Logo Spanien

Klub / Aktiviteter
















Sommerferie O-løb 2012 (Slides fra klubaftenen den 13/12)

For de der ikke kunne være med på klubaftenen den 13. december og for de der evt. lige vil have en opfriskning, følger her en kort gennemgang af mulighederne for en klubtur til O-løb i sommerferien. Herudover er der mulighed for at se/gense præsentationen (let forkortet).

Med udgangspunkt i den internationale kalender har jeg valgt de løb, der er i skolernes sommerferie og kun medtaget dem der er i Europa. Omtalen er derfor begrænset til:

Norge: Sørlandsgaloppen, Kristiansand, 3-8 juli.
Sørlandsgaloppen er en årlig tilbagenvende begivenhed i de sydlige Norge. Til sommer er det helt nede ved Kristiansand, hvor der bydes på 6 dage med spændende orientering i skærgårdsterræn, sprint og områder med stærk kupering. Umiddelbart før Sørlandsgaloppen er der mulighed for at deltage i O-Festivalen (22-24 juni) og Fjord-O West (26-29 juni) ved henholdsvis Beitostølen og Voss. Hele pakken kaldes Norwegian O-Holiday 2012. Se mere om Sørlandsgaloppen.

Tyskland: Veteran VM (WMOC), Bad Harzburg, 1-8 juli.
Tyskland arrangerer i 2012 World Masters Orienteering Championships (WMOC) i Harzen med stævnecenter i byen Bad Harzburg. Området byder på typisk storkuperet kontinentalt terræn. WMOC plejer at være rigtig godt organiseret, da det er IOF, der står for arrangementet, og der bydes på de bedste terræner i området. Kan Tyskland leve op til det fantastiske WMOC i Ungarn i år, så bliver det godt. Allerede nu, hvor første deadline for tilmelding er overskredet, er der over 3000 tilmeldte, og man forventer over 4000 deltagere. WMOC i Ungarn havde godt 3500 deltagere, og det var ikke noget problem for arrangørerne. Der er selvfølgelig også baner for de, der ikke er gamle nok til at deltage i Veteran VM. Harzen har desuden meget at byde på hvis man før eller efter WMOC vil leje turist. Se mere om WMOC i Harzen.

Slovakiet: Junior VM (JWOC), Kosice, 7-14 juli.
Forrige år var vi mange, der med stor fornøjelse deltog i publikumsløbene ved Junior VM omkring Ålborg, og tidligere har vi været til Junior VM i både Schweiz og Italien. Stemningen ved et Junior VM kan i 2012 opleves i Slovakiet, hvor der løbes omkring Kosice, hvor der er typpisk karst terræn. Desværre ser det på nuværende tidspunkt ikke ud til, at der arrangeres egentlige publikumsløb, men de sidste dage af JWOC arrangeres der Slovak Karst Cup i samme terræn. Se mere om JWOC og Slovak Karst Cup.

Schweiz: Swiss 5-Days (WOC), Lausanne, 15-20 juli.
Schweiz kan altid byde på store O-oplevelser, især hvis man er til kontinentalt terræn. I 2012 er der VM i orientering (World Orienteering Championships) i området omkring Lausanne. Vil man følge verdensstjernerne tæt på, så er Swiss 5-Days, der arrangeres samtidigt i samme terræn, en mulighed, og det bliver helt sikkert et arrangement af høj kvalitet. Der skal løbes i områderne ind mod den franske grænse, altså i Jura bjergene, hvor der typisk er halvåbne områder med bløde bakker blandet med skovområder med store slugte, der kan være ret stenede. Umiddelbart før WOC og Swiss 5-Days arrangeres der Tour O Swiss, der er en O-rejse gennem Schweiz, der starter i Basel og slutter i Lausanne. Se mere om Swiss 5-Days (WOC) og Tour O Swiss.

Finland: Finsk 5-dages, Teuva-Jurva, 9-14 juli.
Lige så sikkert som der er svensk 5 dages hvert år, så er der også finsk 5-dages. I 2012 foregår det i den vestlige del af Finland ud mod den Botniske bugt. De finske skove minder ofte om svenske terræner. Orienteringen kan være temmelig krævende og vanskelig. Nogle områder har mange åbne klippeflader, som det kan betale sig at orientere efter, da de er lette at løbe på og altid er oppe, så man har et godt overblik. Selv om turen til Finland er lidt lang, er det en meget smuk tur at sejle fra Stockholm til Turku eller Helsinki gennem den svenske og finske skærgård. Finsk 5-dages kan kombineres med Kainuu Orienteering Week, 1-6 juli, altså ugen før finsk 5-dages. Her er mere information om Finsk 5 dages og Kainuu O-Week.

Sverige: O-Ringen, svensk 5 dagars, Halmstad, 21-27 juli.
Den traditionsrige O-Ringen foregår i 2012 i Halland med stævneby i Halmstad, kun 200 km fra Roskilde. Det er altid spændende at deltage i verdens største etapeløb, og det er der mange OKR-løbere, der har gjort gennem årerne. Området omkring Halmstad er typisk for den sylige del af Halland, meget varieret med både gran- og bøgeskov, for det meste med god gennemløbelighed, men til tider meget kuperet. En af etaperne foregår helt ude ved havet, hvor der er detaljerige klitområder men sikker også tæt krat. Så er man til svensk terræn tæt på Danmark, så er O-Ringen i 2012 et godt valg. Se meget mere på O-Ringens hjemmeside.

Slovenien: Orienteering Online Cup, Postojna, 1-5 august.
Det er ved at være en tradition at der er OO-Cup i Slovenien hvert år, og ved at være en tradition, at der er deltagere fra OK Roskilde hvert år. Siden 2004, hvor vi var 10 løbere fra OKR der deltog i OO-Cup, har mange flere efterhåndet været til OO-Cup i det lille, spændende land med de meget anderledes terræner, og vi er alle kommet hjem fra Slovenien med nogle O-oplevelser ud over det sædvanlige. I 2012 bliver OO-Cup arrangeret ved Postojna, byen der er kendt for en af de største og flotteste drypstenshuler. Slovenien er et lille land med en lille gruppe meget entusiastiske O-løbere, der gør et stor arbejde, for at fremme O-sporten i landet. Slovenien har desuden stort set alt en nysgerrig turist kan ønske sig. Se mere på OO-Cup's hjemmeside

3-dages løb i Danmark.
Er man ikke til de længere ture til O-løb i udlandet, så er der flere muligheder for lidt ferie O-løb i Danmark. I løbet af sommeren er der flere 3-dages stævner:

Konklusion:
Der blev ikke taget nogen beslutning om klubtur på klubaftenen. Det mest oplagte er nok WMOC i Tyskland og/eller O-Ringen i Halland. Hvad du end beslutter dig for, så check tilmeldingsfristerne; der er ofte en del at spare ved tidlig tilmelding.
"Blokken" er der oprettet en kategori om Sommer O-løb, hvor alle er velkomne til at komme med deres forslag og bemærkninger.

St. Bededag/Pinse.
Jeg gjorde kort opmærksom på, at der også på andre tider af året, er muligheder for at tage på O-løbs ture til udlandet.
I St. Bededags ferien (17-20 maj) er der EOC-Tour i Dalarne i Sverige i forbindelse med EOC.
I Pinsen (25-28 maj) er der 3-dages løb flere steder i Europa. Se den internationale kalender.

Her kan du se præsentationen fra klubaftenen.

Janne


okroskilde@okr.dk     Bjældevej 20, 4000 Roskilde       webteam@okr.dk     14. december 2011