Mine 61 år med orienteringsløb
Gert Pedersens beretning fra 61 år med orienteringsløb.
Kimen blev lagt i 1956, hvor jeg var på lejrskole med min gymnasieklasse ved Uggeløse Skov og Buresø. Nogle af mine kammerater var spejdere og arrangerede et natorienteringsløb rundt om Buresø. Jeg tror at det var det løb der startede min interesse for sporten.
I gymnasietiden var jeg medlem af Danske Studenters Roklub (DSR). Jeg roede dog kun lidt men opdagede at DSR havde en Ski- og orienteringssektion. Jeg dukkede op ved sektionens generalforsamling i 1959. Bestyrelsen blev noget overrasket over at der dukkede en op uden for bestyrelsen. Det medførte dog at jeg ret hurtigt kom til nogle træningsløb fra klubbens hytte, Gåsehuset i Ravnsholt Skov. Og så var det sket.
Jeg blev flittig deltager ved træningsløbene og i efteråret 1959 deltog jeg for første gang i et o-løb uden for Ravnsholt. Det var i den nærliggende Tokkekøb Hegn. Det gik ikke for godt, jeg måtte have hjælp undervejs fra ”Røde” (Poul Erik Birk Jakobsen), som vist dengang var formand for sektionen.
Det blev til mange løb i Ravnsholt Skov og i Hareskoven, efterhånden også som banelægger af disse træningsløb for især roere fra København. Meget hurtigt kom jeg i sektionens bestyrelse som kasserer og da med Kell Hallstrøm (”Delta delta delta”) som formand. Da der blev åbnet en ny sejlrute fra København til Oslo, blev 2 fra sektionen inviteret med på vist nok jomfrurejsen (sektionen var jo også en skisektion). Det blev meget naturligt formanden og kassereren. Mens vi var i Oslo, blev det sågar til nogle timers skitur.
Gert på Bornholm til NOC i 2007
DSR arrangerede allerede dengang et årligt Stifinderløb, så det fik jeg så lov til at være med til. Hvert andet år i Danmark og hvert andet år i Sverige. Det blev hurtigt sågar som både banelægger og stævneleder, og mange gange i snævert samarbejde med Kell Hallstrøm. Samarbejdet med Kell medførte også at jeg fik sommerferiejob hos Rambøll og Hannemann, hvor Kell var ansat. Efter endt eksamen fra Polyteknisk Læreanstalt i 1963 og 2 år som soldat blev det også til et års rigtig ansættelse. Desværre døde Kell allerede i 1972, han blev kun 36 år.
Fra min tid som O-løber i DSR husker jeg især følgende:
- Løbsmæssigt blev det ikke til noget succesrigt, dog et enkelt klubmesterskab i 1974. Det måske bedste resultat var ved et SM-stafet i vist nok Grib Skov, hvor Røde, Ronald Clausen og jeg dannede klubbens hold. Røde løb første tur, og han løb vist helt pænt. Jeg løb anden tur og løb os op på førstepladsen, men det rystede Ronald så meget at han ikke kunne holde føringen.
- Stifinderløbene i Sverige foregik mange gange i nærheden af Hyllstofta, hvor vi benyttede skolen til overnatning ved planlægning af løbene. Nogle gange fik vi svenskerne til at lægge banerne, men mange gange gjorde vi det dog selv.
- Der var sjældent ret mange deltagere ved løbene i Sverige. Ved et enkelt løb kun ca. 70. Til gengæld klarede vi det så med få fra DSR. Vi havde 3 startsteder og vi klarede dem alle 3 med kun 3 fra klubben. Hvordan det lykkedes, forstår jeg i dag ikke.
- Ved et andet løb i Sverige havde vi som man gjorde den gang hængt mønsterkort op ved start dagen før. Der var imidlertid nogen der hyggede sig i løbet af natten og skød huller i kortet ved alle posterne. Vi fik dog inden starten hængt nye kort op.
- I 1966 arrangerede vi Stifinderløb i Lellinge skovene. Bent Mærsk var banelægger og jeg var stævneleder. Det var 2. søndag i april (ugen efter at vores søn, Morten blev født), og lørdagen før var alle poster sat ud. Natten mellem lørdag og søndag faldt der en stor mængde sne. Jeg skulle ud at opsætte/gør klar ved 1 startsted, men undervejs sad min bil fast i en snedrive. Jeg måtte så gå det sidste stykke vej til startstedet. Jeg kom dog fri af snedriven og kunne køre tilbage til mødestedet. Vi havde imidlertid arrangeret buskørsel til startstedet, så jeg fik lidt travlt med at omdirigere bussen. Næsten alle løberne dukkede op på trods af vejret, men en købmand, som vi havde aftalt skulle komme og sælge diverse til løberne, kom ikke. Han troede at vi havde opgivet løbet.
- I 1968 ville vi arrangere løb i Jægerspris Nordskov. Det var ikke så nemt at få lov, men da vi fortalte at det skulle være et jubilæumsløb (25 år efter det første Stifinderløb) fik vi lov. Sommeren før havde vi fundet alle postplaceringer, men i oktober blev vi ramt af en orkan, som væltede mange træer i skoven. Det gik blandt andet ud over nogle af vores postplaceringer. Vi måtte så finde mange nye placeringer. Men i januar 1968 fik vi en stærk storm, så vi måtte ændre på mange poster en gang til. Løbsdagen havde vi fastsat til d. 7. april, som var min fars 70-års fødselsdag. Den blev fejret i vores sommerhus tæt på skoven, så jeg glimrede ved mit fravær. Kell og jeg var banelæggere og stævneledere, og vi fik posterne lagt ud i god tid dagen før, men det gjorde vi ikke så godt. Vi havde ikke en banekontrollant og hængte ikke manillakort ud, og det viste sig at være nærmest katastrofalt. Vi hængte hver en post forkert, og det medførte at mange baner blev annulleret, og vi måtte arrangere erstatningsløb om efteråret. Så blev det ved løbet i Nordskoven d. 7.4. ovenikøbet snevejr/slud så kontrolkortene nærmest var ulæselige da løberne kom i mål. Her kommer kortet, det er posterne 2 og 13, som blev lagt forket.
Jægerspris Nordskov 1968
Jeg meldte mig ind I OK Roskilde i 1974, da det geografisk var nemmere. og da jeg efterhånden ikke havde så megen kontakt med klubmedlemmerne fra DSR, som jeg dog først meldte mig ud af et par år senere.
Det var en del om mine 61 år som orienteringsløber, men der kommer nok/måske lidt mere i de kommende år.
Gert