Logo /wmoc22.jpg

Klub / Aktiviteter

















WMOC 2022 i Italien afgjort i extremt terræn

Efter WMOC sprinten, hvor Inge løb sig til en guldmedalje, i de to spændende byer Peschici og Vieste skulle der dystes om flere VM-medaljer på mellem og lang distance i skoven Foresta Umbra på halvøen Gargano. Skoven består overvejende af bøgeskov - med de største bøgetræer jeg nogensinde har set, op til 45 meters højde. Skoven lå i 900 meters højde, så temperaturen var dejlig behagelig i forholde til nede ved kysten, hvor der var over 30 grader. Stævnepladsen var den samme til alle løb, og kun selve målområdet lå på en åben plads i solen, mens resten af stævnepladsen var i skyggen unde de store bøgetræer.

Terræn

Terræn typen i Foresta Umbra er Karst, der er karakteriseret ved store lavninger dannet ved sammenfaldne underjordiske huler i undergrunden af kalksten. Karst er ofte storkuperet med et forholdsvis simpelt kurvebillede, som dog kan være vanskeligt nok, da den ene lavning ligner den anden. Ældre kort over området tydede på et særdeles detaljeret kurvebillede, så det udleverede kort til prøveløbet så ikke særlig relevant ud; kun et lille hjørne var relevant for konkurrencerne. Prøveløbs kortet viste nemlig et storkuperet område med store stejle slugte. Noget karakteristiske ved kortet var en masse brune trekanter; ingen viste hvad det var, og det blev diskuteret meget, hvad det kunne være. Efter prøveløbet var de fleste enige om, at det var mindre flade områder, måske rester fra kulmiler, der tidligere blev tegnet med en sort ring. De var bestemt ikke særlig tydelige og kunne ikke ses på afstand; kun hvis man stod på dem (fordi der var en post) kunne de anes. Ifølge IOF's kortnorm er den brune trekant en speciel terrængenstand, der skal være meget tydelig at skelne fra omgivelserne. Symbolet skal være defineret på kortet. Det var det ikke, og der var heller ingen hjælp at hente i den nyeste bulletin.

 


Udsnit af kortet til prøveløbet

Kvalifikation

Til skovdistancerne løber man et kvalifikationsløb, der gælder til både mellem- og langdistancen. Banerne består derfor af poster med korte mellemdistance stræk og af længere vejvalgsstræk. Området der blev løbet i var vanskeligt med mange kurvedetaljer og ret så stenet. Se korudsnit herunder, hvor det også ses, at terræntypen er en helt anden end på prøveløbskortet. Der blev bommet bravt og løbstiderne var ret lange.


Udsnit af kortet til kvlaifikationsløbet

Janne (nr. 4), Inge (nr. 6), Ole (nr. 20) og John (nr. 26) klarede kvalifikationskravet og løb A-finaler på mellemdistancen. Annette, Jette og Finn var ikke helt hurtige nok og måtte løbe B-finaler.

Mellemdistance - Inge tæt på medalje

Mellemdistancen blev løben i en anden del af skoven end kvalifikationen. den var bestem ikke lettere, snarere tvært imod. Se kortudsnit her til højre. Området var stenet og man fristedes tit til at løbe ned gennem lavningerne, da her var lettere at løbe end oppe på kanten, hvor der var sten, selv om det gav nogle flere højdemeter. Inge klarede sig bedst på mellemdistancen, idet hun var tæt på en medalje med en 4. plads, bare 21. sek. fra bronzemedaljen. Vi andre havnede noget længere nede på resultatlisterne, men var glade for at gennemføre.

Langdistance

Langdistancen blev løbet i delvist samme område som mellemdistancen. Det var nu ikke fordi man syntes at kende området, kun ved de sidste par poster inden mål, kunne man se, at man havde været der før. Startrækkefølgen i lang finalen er resultatlisten fra mellem finalen vendt om, så de hurtigste starter sidst. Ikke fordi det betyder så meget i det terræn, men da man starter med jævnbyrdige lige før og efter, kan man være heldig at få lidt hjælp undervejs.

 


Udsnit af kortet til mellemdistancen

På langdistancen var det Janne med en 16. plads, der klarede sig bedst. Alle andre kom igennem de extremt svære baner og havde alle poster med hjem.

Arrangør fejl

De italienske arrangører havde fået professionel hjælp af PWT Italy, men det hjælp ikke på, at der var en række fejl, som ikke hører hjemme i et internationalt stævne som WMOC; jeg har da heller ikke oplevet det før. Ud over den manglende definition af de brune trekanter på kortet, var der flere andre fejl: På sprinten blev mange løbere diskvalificeret pga. fejlklip, da de kom i mål. Der var åbenbart nogle baner, der havde fået oprettet forkerte poster. Det blev rettet, men det er ikke sjovt at komme i mål og få at vide, at man er diskvalificeret. Flere postdefinitioner var forkerte. Der var gjort opmærksom på det ved starten, men hvem husker lige hvilke nr. det er i kampens hede. Der var 3 startsteder, og i Bulletin 2 var der tabeller med hvilke start, de forskellige klasser skulle starte ved. Men det passede ikke for mange klasser. Der kom et opslag på stævnepladsen, men ikke alle havde set det. Det er ikke sjovt at have løbet/gået 2 km eller mere til sin start, og så få at vide, at men er ved en forkert start, Så er der langt tilbage og ud til den rigtige, så der kom mange for sent til start. Det blev så vidt jeg ved løst ved at de fik en ny starttid, men det er ikke rimeligt, og burde ikke kunne ske. Men banerne var der heldigvis ikke noget galt med, de var svære og udfordrende både fysisk og o-teknisk.

Resultaterne kan ses på IOF's hjemmeside

Kort, baner og vejvalg kan ses i Livelox og kommer i O-kortmappen.

Janne


okroskilde@okr.dk      Bjældevej 20, 4000 Roskilde      webteam@okr.dk     22. juli 2022