Logo bose_sten.jpg

Klub / Aktiviteter

















Jessen, Jensen og Jess på Færøerne…

Esbjerg Politis idrætsforening (PI Esbjerg) har siden 90'erne afholdt er traditionsrigt arrangement ”Bakskuldløbet”. Løbets blev i 2017 afholdt på Færøerne og det var så stor en succes, at foreningen havde besluttet at gentage den - og overtrumfe den - i 2021 med at ambitiøst all-inclusive arrangement og 4 o-løb 4 forskellige steder på øerne. Løbsprogrammet, der også forelå trykt i magasinform, bemærk sponsorer og borgmestervelkomst.

Fra OK Roskilde deltog Inger og Hans Jessen i stort set hele all-inclusive arrangementet (minus færgetur) og Hanne Møller Jensen/Michael Leth Jess i løbene i Thorshavn og Havnardalur.

Omkring 130 personer deltog i løbene. Mange politifolk - også fra Norge og Sverige, men fremfor alt også mange kendte ansigter i alle aldre fra DO-F's forskellige klubber i hele landet. Derudover deltog et mindre antal færinger primært fra KFUM.

Fælles for løbene var at de blev afviklet helt professionelt som vi er vandt til, at lokaliteterne var velvalgte, kortene i topkvalitet (pretex holder også i det nordatlantiske klima) og banelægningen god og udfordrende.

Det hører med til historien, at det er et stort arbejde at arrangere løb på Færøerne, da al jord overvejende er privatejet så arrangørerne havde brugt meget tid deroppe forud for løbene. Temperaturen var behagelig til løb - omkring 12-14 grader og skyerne lavthængende.

faro1.jpg

For de der havde købt den store pakke var næsten al tid mellem de 4 løb fyldt ud med ture og arrangementet alle 6 dage. Forberedelserne til det, må få det til at gyse for de fleste rejsearrangører. Busser, færger, tunneler, mad, guider osv. - og så i et land, hvor vejret hele tiden er blind makker. Det klappede bare, og blev en stor oplevelse at besøge dette smukke Land.

Nedenfor beskrives etaperne af deltagerne.

Etape 1 - Toftavatn. Vi startede med velkomst taler fra politichefen og borgmesteren.
Løbet- ja det er jo noget anderledes, at stå i en start der ligger så højt, at du kan se en stor del af løbsområdet. Det gav nu ikke megen hjælp, da det eneste vi kunne se, var rådvilde løbere, der stod hist og pist og spejdede til alle sider, afbrudt af lidt kortstudier. Posterne stod pænt gemt bag et eller andet derude.
Fint og detaljeret kort i 1:7500 med ækvidistance 5 m for ikke at gøre kortet for brunt. Banelæggerne havde gemt et par gode stigninger til de sidste poster, hvilket var mærkbart for de fleste da de nåede opløbet på det store fodboldstadion.

Etape 2 - Thorshavn. Sprint løbet tirsdag aften i den gamle bymidte i Thorshavn levede helt op til forventningerne med masser af trapper, finorientering med snirklede vejvalg blandt de smukke, gamle træhuse og lidt længere stræk til spektakulære postplaceringer rundt i byen. Ca. halvdelen af postene på den længste bane var placeret på Tinganes, halvøen midt i havnen med Thorshavns allerældste bydel og regeringsbygningerne. Her fik vi mange gode kommentarer og smil fra beboerne med på vejen i vores desperate søgen efter poster, som var godt gemt i hjørner og kroge. Det kunne virkelig betale sig at læse kortet nøje (som altid…). Det fik Hanne erfaret allerede ved post 2, hvor to stikveje ved et hurtigt blik førte ind til en indhegning rundt om bakken med posten. Selvfølgelig var det kun den éne stikvej, der ledte til en åbning i hegnet. For Hannes vedkommende blev hele banen til i alt 190 højdemeter. Inger Jessen blev en flot nummer 6 på bane 2D i en tid på 32:40 min. Bemærk signaturen ”oversvømmet ved højvande” ved post 9!

Etape 3 - Havnadalur. Denne etape blev afviklet i et for Færøerne typisk fjeld område med moser, en markant elv, som løb ned gennem dalen og et "æggebakkeformet" landskab med den del lettere kupering og spredte store sten/klippestykker. Elven skulle passeres flere gange, så vi var taknemmelige for den ret tørre sommer, det har været på Færøerne i år, hvor mange vandløb var næsten tørre. De centrale dele af banerne var lagt på kryds og tværs af mange indhegninger, som kun måtte forceres ved passager markeret på kortet. Igen en fordel at læse kortet meget nøje?? På dagen klarede vejret op som lovet, så ved start havde vi udsigt til de mange små "orienteringsmyrer", som løb op, ned og rundt på fjeldsiderne i det flotte landskab. Vi forberedte os på at holde en klar kompaskurs og en del opstigning, hvilket holdt stik. Orienteringen var for så vidt ikke så vanskelig, men en del poster var "gemt" godt bag de store sten og banerne var fysisk krævende. Så ved finalen, post 14, var alle godt trætte og ville bare i mål. Det viste sig vanskeligere end som så, rigtig mange glemte igen at læse detaljerne, som jo meget fint viste, at posten lå ved en grøfte ende ved den midterste grøft. I mål ventede arrangørerne med grillede pølser ved spejdernes shelterplads, det fik de (også) meget ros for.

  faro4.jpg


faro2.jpg


faro3.jpg

Etape 4 -Tvøroyri og Trongisvágur. Efter to timers sejltur til den sydligste ø blev vi hentet og kørt til endnu et stort flot fodbold stadion. Herefter stod den på bysprint. De fleste byer på Færøerne er lidt små til et sprint, men så slår man da bare to sammen med et lille transportstykke mellem. Ligger start i den ene by og mål i den anden. Alle blev kørt i busser til start. Grotesk nok var en af udfordringen for en del af danskerne, at der stod hele to poster i en meget lille skov. Det gav rigtigt mange fejlklip. Det var en kølig dag, men 140 højdemeter giver nu hurtigt varmen.

faro5.jpg

O-løb og hele arrangementet på Færøerne var en stor og fin oplevelse - grib chancen, hvis/når den opstår igen!

faro6.jpg

Jessen, Jensen og Jess


okroskilde@okr.dk     Bjældevej 20, 4000 Roskilde         webteam@okr.dk     11. august 2021