Logo bose_sten.jpg

Klub / Aktiviteter

Orientering på toppen af Danmark

Det var ikke mange fra OK Roskilde, der havde fundet vej til Skawdysten i år. Men de få der gjorde fik nogle rigtig gode oplevelser: Gode bane i spændende terræn og super godt vejr, måske lige lovligt varmt til O-løb i klitter.

Skawdysten arrangeres hvert andet år af flere klubber i det nordligste Jylland. Traditionelt bestod Skawdysten af 2 løb i udsøgt svært klitterræn, som det er omkring Skagen. For nogle år siden blev stævnet udvidet med en sprint i Skagen by, og i år blev der så endnu et løb, nemlig en sprint i Hirtshals.

Det med sprint skal tages med et gran salt, da der ikke helt er tale om sprint, som vi kender det med løb i by og park.

Årets 1. etape var "sprint", ja sprint i anførselstegn, så man var advaret lidt. I instruktionen stod da også, at banerne kunne komme ud i bynært klitområde og bynært indhegnet skov-/parkområde.

Det holdt stik. Efter start på havnen med et par poster ved fiskerhuse kom turen til et lille klitområde, hvor der var et lille stjerneløb med en stjernepost, der skulle besøges 2-3 gange. Området var ikke stort, men kunne sagtens skabe forvirring, med de mange løbere, der løb op ned af de små klitter. Her var også en lille gimmick fra arrangørerne. På vej til min første post, en lille høj, i klitterne, så jeg posten på en bakke, troede jeg, for da jeg kom til posten, var der ingen EMIT-enhed, men et skilt med teksten: ”Du er her”.

Efter klitterne kom et langstræk, der førte direkte til skovområdet, der også var udfordrende. I modsætning til i klitterne så manglede oversigten totalt, da skoven var tæt, og man stort set kun kunne løbe på stierne. Området var desuden indhegnet, så man også skulle finde gennemgangene til ind- og udløb.

  klitter.jpg
Det lille klitområde på Skagen sprinten
"Snyde posten" stod lige mellem post 10 og 11

Anden etape blev løbet i Højgran plantage, en del af Skagen klitplantage, med et meget varieret klitlandskab med noget fyrre plantage men størstedelen er uberørt naturskabt klitområde, der specielt i den nordlige del består af meget store klitter, der kan give nogle kraftige stigninger på banerne. Poster i det svært gennemtrængelige fyrrekrat gav selvfølgelig problemer for løberne, men især de store klitter sidst på banen voldte en del løbere kvaler. Men spændende var det; det er længe siden jeg har løbet i så svært klitterræn.

Tredje etape skulle løbes i Bunken klitplantage. Råbjerg mile er med på kortet, men i år havde vi ikke poste ud på milen (det er ellers en meget speciel oplevelse), men løb i den sydlige del, hvor der kun er et lille klitområde og ellers består af mere eller mindre tæt fyrrekrat med et meget detaljeret kurvebillede.

  klitter2.jpg
De store klittter i Højengran, hvor jeg mistede orienteringen

De fleste var enige om, at banerne ikke var helt så svære som banerne i Højengran, men de færreste kom igennem banerne uden bom. Det kræver en speciel teknik at løbe i disse klitterræner, og det er jo ikke det, vi får trænet mest i Roskilde og omegn.

hanne.jpg
Hanne stempler mål på 3. etape

Fjerde og sidste etape skulle igen være sprint, og der skulle løbes i Hirtshals med stævneplads ved Hirtshals fyr. Vi så meget frem til denne etape, da området omkring fyret er meget specielt. Området har bl.a. 69 bunkers, der er forbundet med løbegrave. I instruktionen var vist et korudsnit, hvor alt andet end selve bunkerne og løbegravene var forbudt område, så vi var spændte på at se, hvordan området så ud i virkeligheden. Starten gik lige ved stranden og efter et par poster i et beboelsesområde gik banerne tilbage til området ved fyret. Man kunne kun løbe i de dybe løbegrave, så det var som at løbe i en labyrint, og det lykkedes en del at blive helt væk i det lille område. Det er nok et af de mere specielle områder jeg har prøvet at løb i, så det var endnu en super O-oplevelse

hanne.jpg
Kortudsnit med det specielle område med bunkere og løbegange

Skawdysten kommer formentlig tilbage i 2023, og arrangørerne vil prøve at flytte stævnet væk fra ”Hellerup” ugen, så trængslen i Skagen bliver mindre.

Se resultater mm på Skawdystens hjemmeside og deres Facebook side

Kort og baner kan ses i O-kortmappen og O-Track.

Janne


okroskilde@okr.dk     Bjældevej 20, 4000 Roskilde         webteam@okr.dk     27. juli 2021