Klub / Aktiviteter

Store oplevelser til WMOC i Finland

Efter WMOC sprinten, der blev løbet i byen Turku, skulle der dystes om flere VM-medaljer på mellem og lang distance i finsk skærgårdsterræn i skovene omkring Turku.

Skovene består overvejende af nåleskov - mest åben fyrreskov. Det specielle er mange åbne klippeflader (Berg i dagen), der på kortene er tegne som grå områder. Selv om klipperne for det meste er dækket af mos og lav, er de tegnet grå i modsætning til i Sverige, hvor de vil være tegnet gule. Mellem klippefladerne er der ofte moser, der tit ligner et hav af blåbær. Det er ikke helt let at finde rundt i, da det hele ser ret ens ud. Den en mose ligner den anden og den ene klippeflade ligner den anden.

Til skovdistancerne løber man et kvalifikationsløb, der gælder til både mellem- og langdistancen. Banerne består derfor af poster med korte mellemdistance stræk og af længere vejvalgsstræk. På prøveløbet fik vi en forsmag på det vanskelige terræn, der ventede på kvalifikationsløbet. Terrænet levede helt op til forventningerne, og resultatet blev da også, at der ikke var mange danskere, der klarede sig igennem til A-finalerne. For OK Roskilde løbere var det kun Janne, der lige klarede kravet med en 19. plads i M75 (20 kom i A-finalen), mens både John og Jette kom i C-finaler.

Udsnit af kortet til langdistancen

Mellemdistancen blev løbet fra samme stævneplads som kvalifikationen men i en anden del af skoven. Denne del var bestemt ikke lettere, snarere tvært imod. Området var mere kuperet og havde rigtig mange klipperflader og sten og stup, og banerne var teknisk meget udfordrende, så det var svære vilkår for de danske løbere, der havnede langt ned på resultatlisterne. Janne havde en decideret off-day og fik en placering som nr. 73 efter at have brugt mere end dobbelt så lang tid som vinderen. Jette og John kom igennem deres baner uden at tiderne var prangende.

Langdistancen blev løbet på en ø i skærgården og terrænet var om muligt endnu sværere, men en fantastisk oplevelse at løbe i. Janne løb M75B pga. det dårlige løb på mellemdistancen, så banen var en anelse kortere en A-banen, men stadig meget udfordrende og med lange stæk, hvor men let kunne blive væk under vejs. Med kun et par bum kom Janne godt igennem og endte på en 4. plads. John og Jette kom igennem de svære baner og havde alle poster med hjem.

John på vej i mål på mellemdistancen

De finske arrangører gennemførte et WMOC på meget højt niveau. Valget af terræn til skovløbene favoriserede selvfølgelig de finske løbere, der da også tog godt for sig af medaljerne - de fik tæt på halvdelen af guldmedaljerne på langdistancen. I nogle klasser var det næsten bare de finske mesterskaber. Men selv om vi ikke fik mange chancer, var det en fantastisk oplevelse at være med til.